Yemeklerin olmazsa olmazı baharatları mutfaklarımızdan eksik etmiyoruz. Peki baharatların doğru saklama şekli hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz? Plastik şişe veya kutularda saklamak doğru mu? Doğru koşullarda saklanmazsa ne olur? Bu sorulara cevap bulabilmeniz için baharatların nasıl saklanması gerektiğine dair detaylı bir yazıyla karşınızdayız.
Yemeklerin daha lezzetli ve güzel olması için baharatların tazeliğini koruması ve mutlaka doğru şekilde korunması gerekiyor. Her bozulan ürün ve gıda gibi baharatlarda bozulmakta. Hepimizin bildiği gibi mutfaklarımız sıklıkla yemek vs. yapıldığı için çoğu zaman oldukça sıcak ve nemli bir ortam haline gelebiliyor. Bu sebeple baharatlarımız nemlenebilir, esansını kaybeder ve tüm lezzetlerini kaybedebilirler. Bu nemlenme ile aynı zamanda zehirli küf oluşumuna da ortam sağlamış oluruz. Oluşan zehirli küf sağlığımız için büyük tehlike oluşturmaktadır. Karaciğer kanserine yol açtığı söylenen zehirli küften az miktarda dahi tüketmenin çeşitli hastalıklara yol açabileceği ve bağışıklık sistemini düşürebileceğini söylenmektedir. Birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanan baharatların kullanımına uygun koşulda saklanmadığı takdirde sağlığımız için tehdit haline gelmektedir.
Organik baharatların, kimyasal ve koruma içeren baharatlara göre daha uzun ömürlü olduğu kanıtlanmıştır. Baharatlarınızı güvenilir ve bildiğiniz yerlerden almanızda fayda var. Bahsedeceğimiz saklama koşulları ile çok sık kullanmadığınız baharatlarınızı uzun süreli saklayabilirsiniz. Bu sayede tazeliğini koruyan baharatlar yemeğin kalitesini artıracak ve lezzetli bir tat yakalamış olacaksınız.
Baharatları Nasıl Saklamalıyız
Baharatlar mutlaka serin, kuru yerlerde ve hava ile temas etmeyen kaplarda saklanmalı. Hava ile temas ettiğinde böceklenme ve bozulma yaşanabilir. Bu yüzden baharatı satın aldıktan sonra seramik ya da cam, ayrıca ağzını sıkıca kapatacağınız bir kap tercih etmelisiniz.
Baharatlar doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalı ve uzak tutulmalı, çünkü güneş ışığı baharatların tadının kaçmasına neden olabilir. Bu sebeple özellikle cam şişede sakladığınız baharatları karanlık ve serin bir yere almalısınız. Ocağın yanında veya fırına yakın bölgelerde baharatlarınızı muhafaza etmemelisiniz. Sıcaklığın sürekli artıp azaldığı bu yerlerde nemlenme ve böceklenme sorunu yaşayabilirsiniz.
Baharatları kullandıktan sonra ağzını mutlaka kapatmalısınız. Kapağını açık unuttuğunuz baharatlar nemleneceği için daha sonra kullanılmaz bir hal alacaktır. Kullandığınız baharatların tadında bir değişiklik veya kokusunda farklılık varsa baharatı kullanmadan çöpe atmalısınız aksi takdirde midenize zarar verebilir ve rahatsızlıklara yol açabilir.
Baharatların nemlenmemesini ve taze kalmasını istiyorsanız içine koyacağınız pirinç veya nohut taneleri de baharatlarınızın kuru kalmasını sağlayacaktır. Yemeklerde baharatları kullanırken kavanozun veya şişenin yemeğin buharı ile temas etmesini önleyin. Bunu önlemek adına elinizle veya tatlı kaşığı yardımıyla yemeklere baharatlarınızı eklemeyi tercih etmelisiniz. Böylece tüm baharat ısıya ve buhara maruz kalmamış olacak.
Taze ot ve baharatları buzdolabının dondurucu kısmında saklamak daha uzun ömürlü olacaktır. Biberiye’yi buz küplerinin içerisinde zeytinyağı ile dondurduğunuzda tekrar kolaylıkla kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Eğer bu şekilde kullanmayı tercih etmeyecekseniz, yıkadığınız biber ve kekik gibi taze otları yıkadıktan sonra buzdolabı poşetinde dondurabilirsiniz.
Pul biber, toz kırmızı biber ve köri gibi baharatlar çabucak bozulmaya yüz tutan baharatlar olduğu için bu baharatları yine ağzı hava almayan bir kabın içerisinde serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Aldığınız baharatların kullanım süresi de oldukça önemli, bu nedenle baharatları 1 yıldan daha uzun sürede kullanmamalısınız.
Bütün alınan baharatların tazeliği ezilmiş ve öğütülmüş baharatlara göre daha fazladır. Daha uzun süreli koruma istiyorsanız tane baharatlar satın alıp kullanacağınız zaman evde kendiniz öğütün, bu sayede baharatların bozulma süresini uzatabilirsiniz.
Baharatların bozulduğunu sadece böceklenmesi ile kabul etmemeliyiz, tadını ve kokusunu kaybeden baharatlar artık bozulmuş demektir. Bu baharatları kesinlikle kullanmamalısınız.