Yemeklerimizin ve hatta içeceklerimizin tadını bambaşka bir noktaya taşıyan baharatlar için mutfaklarda ayırdığımız alan özellikle son yıllarda giderek genişliyor. Vazgeçilmezimiz olan pul biber, karabiber, kekik, nane, kimyon gibi baharatların yanına eklenen baharatlardan biri de kendine has tadı ve aromasıyla muskat. Salatalardan et yemeklerine, beşamel sostan kremalı tariflere ve hatta kurabiye gibi lezzetlere dahi çok yakışan muskatı biraz daha yakından tanıyalım istedik.
Muskat Nedir? Muskatın Tadı Nasıl?
Küçük Hindistan Cevizi olarak da bilinen muskat, aslında Asya ve Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetişen ve görünümü kayısıyı andıran tropik bir meyvenin çekirdeği. Zengin bir aromaya sahip muskatın tadı, çam ve karanfil gibi tatları çağrıştırıyor. Bu yoğun aroması ve baskın tadını nedeniyle yemeğinize veya içeceğinize az miktarda eklemenizi öneririz.
Muskat Nasıl Kullanılır?
Muskat, mutfaklarımıza yeni yeni girdiğinden nasıl kullanıldığı hakkında kısaca bilgi vermekte fayda var. Muskat genellikle tane veya toz olarak satılıyor. Sert bir yapısı olan muskatı rende ile ince hale getirebilir veya robotta çekebilirsiniz. Biz genelde, zaten azar azar kullanıldığı için rendeyi tercih ediyoruz.
Muskatın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Muskat yemeklere lezzet vermekle kalmıyor, diğer baharatlar gibi sağlığımıza da pek çok katkı sağlıyor. Bunlardan birkaçına değinecek olursak; muskat, sindirim sisteminin ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine destek oluyor, hazımsızlığı, gaz problemlerini gideriyor. Rahatlatıcı etkisiyle uykusuzluğa ve strese iyi geliyor. İştahı açması, afrodizyak etkisi, ağız kokusuna ve cilde iyi gelmesi de muskatın başlıca faydaları arasında yer alıyor.
Muskatın Zararı Var mı?
Her gıdayı ölçülü tüketmek, o gıdaya karşı bir alerjinizin olup olmadığını bilmek kuşkusuz çok önemli. Çünkü bazı besinler aşırı tüketim nedeniyle hafif rahatsızlıklara yol açsa da bazıları çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İşte muskat da ölçüsü fazla kaçırılmaması gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Muskatın en riskli tüketim şekli sütle karıştırılması. Sütle birlikte tüketilen muskat halüsinasyonlara neden olabiliyor. Bu nedenle sütle birlikte hiç tüketilmemeli, içinde süt bulunan yiyecek ve içeceklerle birlikte kullanılacaksa da çok az miktarda kullanılmalı. Muskatın fazla kullanılması aynı zamanda baş dönmesi, bulantı, kabızlık ve kalp ritminde bozukluklara yol açabiliyor. Eğer bu leziz baharattan mahrum kalmak istemiyorsanız, ölçülü kullanmaya dikkat edin.
Fırında Muskatlı Patates Tarifi
Mis gibi kokusuyla fırından çıkmış bir patates herkesi mutlu etmeye yeter. Bu basit ve leziz tarife ekleyeceğiniz muskat ile mutluluğu katlayabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 kg bebek patates
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 100 g toz parmesan (Yaklaşık 1 su bardağı)
- 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 tutam biberiye
- Tuz ve karabiber
Yapılışı
Bebek patatesleri kabuklarıyla birlikte güzelce yıkayıp ikiye bölün. Bebek patates yerine küçük boy patates kullanıp dörde de bölebilirsiniz. Zeytinyağını, parmesanı, rendelenmiş muskatı, biberiyeyi, tuzu ve karabiberi patateslerle harmanlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip patatesleri yerleştirin. Aralarına tereyağı koyun ve önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında, patatesler altın rengine dönene kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Pişince üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin ve fırının içinde bir süre daha tutun. Sıcakken servis yapın.